شبکه به زبان ساده چیست؟

شبکه های کامپیوتری در واقع مجموعه ای از دستگاهها و کانال های ارتباطی هستند که امکان " سخن گفتن " تعدادی دستگاه کامپیوتری را به یک قاعده ( پروتکل ) خاص امکان پذیر می کنند.

ساده ترین  دستگاهی که این امکان را ایجاد می کند یک سوئیچ است.تصویر یک سوئیچ ساده را در شکل زیر می بینید:

همانگونه که میبینید روی این دستگاه سوئیچ تعدادی پورت RJ 45  است که می توان کابل های شبکه را به آن متصل کرد.یک سر کابل های شبکه به سوئیچ و سر دیگر آن ها به دستگاه دومی متصل می شود که نیاز به سخن گفتن با یکدیگر را دارند.

کابل های شبکه یکی از انواع کانال های ارتباطی در شبکه های کامپیوتری است.این کابل ها را در بازار با انواع Cat5،Cat6 یا Cat7 می شناسند.

حال به همان بحث شبکه بر می گردیم.فرض کنید دو دستگاه هر کدام با یک رشته کابل Cat6 به یک سوئیچ ساده متصل شدند.در این حالت از دیدگاه سخت افزاری یک شبکه تولید شده است.حال باید به معرفی مفهوم IP بپردازیم:

IP  چیست؟

IP مخفف کلمه internet protocol  است و معانی مختلفی دارد اما مشهورترین معنی آن آدرس یا شماره ی مختص هر دستگاه در یک شبکه است :IP در واقع یک عدد چند رقمی است که به صورت منحصر به فرد به هر دستگاه در شبکه کامپیوتری تخصیص داده می شود.

192.168.168.108

عدد بالا نمونه یک IP است.همتنطور که میبینید این عدد از چهار بخش تشکیل شده است که هر بخش حداکثر سه رقمی است و با یک نقطه از دیگر بخش ها جدا شده است.اولین قوانینی که هر سوئیچ برای ارتباط  تحت شبکه دو دستگاه می گزارد این است:دو دستگاه با IP های هم رنج می توانند با هم ارتباط ایجاد کنند .هم رنج بودن دو IP یعنی سه بخش اول IP آن ها با هم برابر باشند.به عنوان مثال دو IP 192.168.168.12 و 192.168.168.17  می توانند در یک سوئیچ ساده با هم ارتیاط برقرار کنند و دو IP 192.168.168.17 و 192.168.1.18 نمی توانند در یک سوئیچ ساده هم با هم ارتباط برقرار کنند.

گرچه شبکه های کامپیوتری در ابتدا برای ارتباط دو دستگاه کامپیوتر بنیان گزراشته شدند اما معنای ارتباط تحت شبکه امروز گسترده تر شده است و دستگاه های بسیار زیادی از ارتباط تحت شبکه استفاده می کنند.

اعلام حریق،دستگاه های BMS ،پرینترها،تلویزیون ها و ...همگی می توانند از ارتباط تحت شبکه استفاده کنند .البته بدیهی است شیوه ی استفاده همه آن ها از یک پروتکل استاندارد بهره می برد اما هر کدام از آن ها در راستای برطرف کردن نیازهای خودشان از شبکه بهره می برند.به عنوان مثال در یک سیستم نظارت تصویری دوربین هخا به سوئیچ ها متصل می شوند و بخش ضبط کننده تصاویر

( NVR ) نیز به سوئیچ متصل می شود و از این طریق NVR می تواند تصاویر را از دوربین ها تحویل بگیرد و آن ها را ضبط کند.

دقت به این نکته ضروری است که هر کدام از بخش های مطرح شده در شبکه دارای تنوع زیادی است که بسته به کاربردهای مختلف از آن ها استفاده می شود.به عنوان مثال کانال های ارتباطی شبکه می توانند کابل،فیبر نوری،لینک های Wireless باشد.

یا دستگاههای تامین کننده شبکه می توان سوئیچ ها ،روترها،Firewall ها و ... باشند.

دلایل متعددی وجود دارد که بتوان با آن ها استفاده از شبکه های کامپیوتری برای سیستم های مختلف را توجیه کرد که در زیر به برخی از آن ها اشاره می کنیم:

  1. ساختار Topology شبکه باعث می شود گسترش آن ساده باشد
  2. استاندارد یکسان سخن گفتن بین دستگاه ها باعث می شود امکان integration ( یکپارچه سازی ) بین دستگاه های مختلف به سادگی وجود داشته باشد.